HISTORIA   INFORMACJE   GALERIA    ŁOWISKA   STAN WÓD IMGW    HOROSKOP   HUMOR   STRONA GŁÓWNA  

SKŁAD ZANĘT 1


Chleb mielony W zanęcie jako składnik podstawowy (baza). Zastosowanie: Do łowienia z gruntu i z "pół wody". Skutkuje na wszelkie ryby spokojnego żeru, szczególnie za trafia w smakowe upodobania leszczy. Zanęty z chlebem mielonym trzeba zaczšć namaczać na długo przed użyciem i powtarzać tę czynnoć kilkakrotnie. Nie zaleca się w celu ułatwienia sobie pracy jednorazowo dodać większš iloć wody ponieważ spowoduje to, że chleb sklei się, i utworzš się w nim grudki, których potem nie da się rozdrobnić.

 

Bułka tarta Zastosowanie: Bułka prawdziwa (jasna) smakuje wszystkim rybom. Grubszej używa się na ryby większe. Syci słabo, m.in. dlatego, że łatwo rozprasza się w wodzie, a pył taki trudno jest przecież jeć. Wchłania dużo wody, nieco przy tym ciemniejšc i wydatnie zwiększajšc objętoć. Zaliczana do rodków półspulchnišjšcych. Przyrzšdzać zanętę trzeba na tyle wczenie, by przed rozpoczęciem łowienia bułka spęczniała całkowicie.

 

Suchar mielony Zastosowanie: Z powierzchni i z gruntu, na wszelkie ryby, choć jak na drobnicę zawiera za dużo protein. Doć sycšcy, ma właciwoci zlepiajšce. Suchy barwy jasnobršzowej, po namoczeniu przybiera barwę rudobršzowš. Mokry pęcznieje. Szybko rozprasza się w wodzie. Często używany jako domieszka do bułki tartej.

 

Biszkopt mielony Zastosowanie: Przy łowieniu gruntowym i powierzchniowym. Doć sycšcy, ma właciwoci zlepiajšce. Dodawany do zanęt ubogich, ponieważ bardzo poprawia ich smak. Łatwy do zmielenia, kłopotliwy w mieszaniu.

 

Otręby Zastosowanie: Do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Działanie zależy od postaci. Spulchniajš zanętę i zakwaszajš. Niezbyt sycšce, działajš przeczyszczajšce. Suche o barwie bršzowawej, po nawilżeniu ciemnobršzowe. Dobrze dopowietrzajš zanęty, stšd wykorzystywane do nadawania zanętom puszystoci. Dodane jednak w iloci większej niż 30% powodujš, że zanęta się rozpada. Otręby zmielone majš właciwoci zlepiajšce. Suche wyglšdajš jak jasnokremowa mšczka, po zmoczeniu stajš się jasnobršzowe. Sycš, a w dodatku sš trudno strawne. Można je dodawać w iloci do 30%; zastępujš droższe mški.

 

Ryż Zastosowanie: Do wszelkich jasnych zanęt gruntowych i powierzchniowych. Suchy o barwie białej, namoczony biały złamany. Całe ziarna sš bardziej sycšce niż mška, którš duża ryba się nie interesuje, raczej ukleje i inna drobnica. Ma niewielkie właciwoci zlepiajšce. Przeciwnie kleik ryżowy, ten jest bardzo klejšcy.

 

Arachid Do zanęt stosuje się głównie dwa produkty: czysty, czyli po prostu zmielone orzeszki - pachnšcy, tłusty (do 45% tłuszczu), pożywny; oraz koloru bršzowego - odtłuszczonš rutę poekstrakcyjnš (zostało 1-2% tłuszczu) mniej pożywnš, chudszš. W zanęcie jako składnik pobudzajšcy (przywołujšcy). Zmielonych orzeszków używa się do zanęt gruntowych. Szczególnie skuteczne na płocie i leszcze, przy czym wabiš duże ryby.

 

Jęczmień Zastosowanie: Do ciężkich zanęt gruntowych, w których jasna barwa nie stanowi przeszkody, na wody o szybkim nurcie. Mška sucha jest kremowa, mokra staje się jasnobršzowa. Ma właciwoci zlepiajšce, zakwasza. Może stanowić do 20% zanęty. Należy jš uzupełnić intensywnš przyprawš, np. anyżem.

 

Żyto Zastosowanie: Do zanęt gruntowych. Sucha mška ma barwę szarawš, mokra wyra?nie szarš. Sycšca, zakwasza zanętę i wišże jš. Nie należy przesadzać z ilociš - 25% wystarczy w zupełnoci.

 

Pszenica Zastosowanie: Otręby - zob. wyżej. Mškę stosuje się tylko do zanęt gruntowych, przede wszystkim na karpie, leszcze, duże płocie. Sycšca, lecz niezbyt strawna, nieznacznie zanętę zakwasza. Sucha jest biała, a mokra koloru złamanej bieli i rozjania zanętę, co nie zawsze jest wskazane. Silnie zlepia, należy więc dodawać w ilociach umiarkowanych, 10-20%. Mokra nieznacznie pęcznieje.

 

Owies Zastosowanie: Do zanęt wyłšcznie gruntowych. Nie zalecany na białoryb, pozwala w łowisku utrzymać leszcze, winki, karpie. Sycšcy, ma właciwoci zlepiajšce, podwyższa trwałoć kuł zanętowych. Ze względu na bogaty skład chemiczny nie należy dawać owsa zbyt dużo; 15% to górna granica.

 

Ziemniaki Sam ziemniak jest używany jako przynęta. Do zanęt stosuje się albo płatki (produkt odwodniony, z dodatkiem emulgatora i przeciwutleniaczy, dodawany do chleba, żeby wolniej czerstwiał; nie mylić z puree), albo mškę, zawierajšcš dużo skrobi. W zanęcie jako składnik: płatki - pobudzajšcy (przywołujšcy); mška - objętociowy. Zastosowanie: W obu postaciach - do zanęt gruntowych Płatki (doskonałe zwłaszcza na karpia i inne duże ryby) przed dodaniem należy zemleć. Jeli pozostanš duże kawałki, to raczej je oddzielić. Zlepiajš zanętę. Domieszane w małej iloci zanętę napowietrzajš. Sycš, jeli jest ich dużo. Mška w praktyce kuchennej służy m.in. do zagęszczania sosów. Podobnš rolę odgrywa w zanęcie. Rozpuszcza się szybko w wodzie, tak że kule z niš nie pozostajš długo zwarte. Zwiększa skutecznoć zanęt ciężkich i spoistych, stosowana zwłaszcza na leszcze.

 

Kukurydza Duże jadanie ziarna, bogate w skrobię, używane jako przynęta. Do zanęt stosuje się w postaci płatków prażonych (popularne płatki kukurydziane) oraz kaszy i mški, której rodzaj i właciwoci zależš od tego, z której częci ziarna została otrzymana. W zanęcie jako składnik: płatki - pobudzajšcy (przywołujšcy); kasza objętociowy, mška - objętociowy i obcišżajšcy. Płatki wchodzš w skład zanęt gruntowych i powierzchniowych. Odznaczajš się wyra?nym zapachem. Doć silnie zanętę zakwaszajš i zlepiajš. Po zmoczeniu majš kolor jasnobršzowy, dobrze dostosowany do wielu rodzajów dna. Kasza gruba jest lepsza przy dennym łowieniu ryb dużych, zwłaszcza karpi, leszczy, linów. Drobna ma skłonnoć do unoszenia się w wodzie, jest zatem szczególnie przydatna do zanęt pracujšcych przy powierzchni oraz w "pół wody". Sucha ma barwę od bladożółtej do pomarańczowej, mokra zdecydowanie pomarańczowš. Lekko zanętę zakwasza. Surowa jest słabo przyswajalna i zmniejsza spoistoć składników tłustych, po ugotowaniu staje się sycšca i skuteczniejsza, nabiera właciwoci zlepiajšcych. Mška wchodzi w skład zanęt płodowych - przede wszystkim gruntowych, ale i powierzchniowych, które rozjania. Sucha jest bladożółta, po namoczeniu przybiera barwę ciemnożółtš. W dużej iloci sycšca.

 

Len Zastosowanie: Do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Szczególnie skuteczny w odniesieniu do płoci. Zdaniem niektórych natomiast odstrasza leszcze. Mšczka sucha, i mokra jest bladożółta lub ruda, zależnie od sposobu zmielenia. Mimo oleistego charakteru dobrze miesza się z rozmaitymi innymi składnikami, nadaje się więc do wszelkich zestawów. Lekkie czšstki mšczki nie tylko poprawiajš pracę zanęty przy gruncie, ale także - wypływajšc na powierzchnię - wskazujš miejsce zanęcenia. Po zmieleniu ziarno staje się podatne na jełczenie - już po kilku dniach może nie nadawać się do użytku; wyprażone utrzymuje dobrš jakoć przez co najmniej trzy miesišce.

 

Konopie Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych (tylko mšczka prażona) i gruntowych (w obu postaciach). Znakomicie wabiš płocie i leszcze. Sycšce, majš właciwoci zlepiajšce, mniejsze w postaci prażonej. Szare (mšczka naturalna) lub szarobršzowe (prażona) w stanie suchym, po zwilżeniu nieco ciemniejš. Stanowiš nieodłšczny składnik zanęt wysokiej klasy.

 

Słonecznik Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych (szczególnie uklejowych) i gruntowych (leszczowych i karpiowych). Zmielone ziarno jest doć sycšce, mšczka ze ruty - mniej. Sucha jest ciemnoszara, po namoczeniu - szarozielona. Nie wykazuje szczególnej zdolnoci do zlepiania zanęty. Bywa używana do kilkudniowego nęcenia tego samego łowiska. Ziarna nie odtłuszczone po zmieleniu stajš się podatne na jełczenie.

 

Sezam Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, na wszystkie karpiowate żerujšce przy dnie. Sucha i mokra mšczka sezamowa ma barwę kremowš. Wykazuje właciwoci zlepiajšce. Korzystnie jest używać mšczki prażonej.

 

Kopra Zastosowanie: Do delikatnych zanęt powierzchniowych na wody płytkie (bardzo dobrze się utrzymuje w toni), gdzie szczególnie działa na płocie, i do gruntowych, skutecznych zwłaszcza na ryby duże. Spulchnia mieszankę - tym mocniej, im jest janiejsza. Sycšca; ma też właciwoci przeczyszczajšce. Mokra nie ciemnieje.

 

Kopra melasowana Zastosowanie: Do zanęt gruntowych na ryby duże, szczególnie karpie, leszcze, liny. Powoduje silne osłodzenie zanęty. Ma właciwoci zlepiajšce. Mimo tego, że sama jest pożywna silnie pobudza do żerowania, z powodu działania przeczyszczajšcego. Dodawać w iloci do 25%.

 

Rzepak Zastosowanie: Do zanęt gruntowych. Przycišga ryby duże, ale nie stroniš od niej płotki i małe leszcze. Sycšca, jeli nie została całkowicie odtłuszczona. Także tylko nie odtłuszczona ma właciwoci zlepiajšce. Sucha i mokra jest bršzowo-zielona. Przy zawartoci w zanęcie powyżej 10% powoduje, że kule sš zbyt ciężkie i za bardzo zlepione.

 

Łubin Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, doskonały zwłaszcza na karpie (wysoka zawartoć protein). Mało sycšcy. W postaci suchej ma barwę białš przez odcienie żółtoci po żółtopomarańczowš, barwa mokrej nieznacznie intensywnieje.

 

Bób Zastosowanie: Do zanęt wyłšcznie gruntowych. Mška sucha ma barwę białš złamanš, mokra - jasnożółtš. Bardzo sycšca. Samej lepiej nie używać, bo jest zbyt ciężka. Zanęta będzie lżejsza, jeli się doda np. mški kukurydzianej; powstanie doskonała mieszanka do przygotowania łowiska karpiowego.

 

Proso mielone Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych (zwłaszcza mška grubiej zmielona) i gruntowych (im drobniej zmielona, tym lepiej wišże). Doć sycšca. Postać sucha i mokra bladożółta, co przy łowieniu z dna nie zawsze jest korzystne. Dobrze jest w jednej mieszance łšczyć mškę drobnš i grubiej zmielonš.

 

Mak Zastosowanie: Do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Sycšcy tym bardziej, im grubiej zmielony. Spulchnia zanętę. Sucha i mokra mšczka ma barwę ciemnobršzowš. W odróżnieniu od makowiny ziarno nie zawiera znaczšcych iloci alkaloidów o działaniu narkotycznym, jednak zauważono, że kiedy jest obecne w mieszance, słabnie zwykła ostrożnoć ryb. Mak mielony ma skłonnoć do szybkiego plenienia szczególnš uwagę trzeba zwrócić na warunki jego przechowywania.

 

Soja Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Z powodu dużej zawartoci protein skuteczna zwłaszcza na ryby duże. Sucha i mokra -jasnożółta. Zapach słaby, nieco drażnišcy.

 

Orzech wioski Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, do wykorzystania także w tradycyjnym zanęcaniu obszernych łowisk karpiowych. Ma właciwoci zlepiajšce, nadaje się więc na wody bieżšce. Bardzo sycšcy, działa lekko przeczyszczajšco. Warto uzupełniać dobrym rodkiem spulchniajšcym.

 

Kazeina Zastosowanie: Głównie do kulek proteinowych. Do zanęt klasycznych zdecydowanie za droga.

 

Mleko w proszku Zastosowanie: Do zanęt wyłšcznie powierzchniowych, przede wszystkim uklejowych. Pełnotłuste ma silne właciwoci zlepiajšce, w przeciwieństwie do odtłuszczonego i granulowanego. W podwyższonej temperaturze (latem lub w wodach podgrzanych, np. przy elektrowniach) doć szybko fermentuje. Czasami już po dwóch godzinach zaczyna ryby odstraszać zamiast przycišgać.