HISTORIA   INFORMACJE   GALERIA    ŁOWISKA   STAN WÓD IMGW    HOROSKOP   HUMOR   STRONA GŁÓWNA  

SKŁAD ZANĘT 2


Cukier Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. W wielu wypadkach poprawia ich skutecznoć, oczywicie dodawany w niewielkich ilociach - nie tylko dlatego, że jest pokarmem sycšcym. W pierwszej fazie ma właciwoci klejšce, ale potem rozwadnia i przypiesza wymywanie składników. Zanęta, która jeszcze przed chwilš wydawała się dobra, po półgodzinie okazuje się bezużyteczna.

 

Melasa Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, przede wszystkim leszczowych. Nadaje im przyjemny zapach i silnie zabarwia. Sycšca. Ma dobre właciwoci wišżšce. Tak dobre, że dodanie jej wprost do mieszanki powoduje powstawanie grudek, nie dajšcych się porozbijać. Dlatego melasę należy rozprowadzić w wodzie, którš się potem zanętę nawilża. Szczególnie korzystna w połšczeniu z koprš, ale także z chlebem i bułkš tartš.

 

Karmel Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, zwłaszcza na duże ryby. Suchy - bladożółty, mokry - ciemnopomarańczowy, nadaje im zdecydowane zabarwienie i przyjemny zapach. Łatwo się rozpuszcza. Sycšcy. Ma właciwoci zlepiajšce - przydatny do wišzania składników, kiedy się nie chce dodawać innego lepiszcza, np. gliny.

 

PV-1 Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Sam PV-1 może służyć jako kompletna zanęta, i tak go zresztš używa wielu zawodników. Wykorzystywany też jako dodatek do zanęt. Doć silnie zakwasza. Jako proszek, a także dzięki zawartoci melasy, łatwo łšczy się z pozostałymi składnikami. Klei zanętę, pozwala używać jej także w wodzie bieżšcej. Zwykle jasnobršzowy, po zmoczeniu ciemnobršzowy.

Anyż Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych we wszelkich warunkach połowu. Dodawany jako przyprawa końcowa. Ma właciwoci zlepiajšce. Nie sycšcy, pobudza apetyt, przypiesza i ułatwia trawienie. Zalecany zawsze, gdy inne składniki zanęty sš tłuste i sycšce. Polecany szczególnie przy regularnym nęceniu kilkudniowym. Ma także właciwoci uspokajajšce. Proszek suchy - żywo zielony, mokry - bršzowo - zielony. Wadš jest wysoka cena.

 

Wanilia Zastosowanie: Do zanęt raczej powierzchniowych, ale gruntowych także, lubiana przede wszystkim przez karpie, a w wodach głębokich także przez leszcze. Byłaby sycšca, gdyby używać jej w ilociach większych. Tego się jednak nie praktykuje, choćby z uwagi na wysokš cenę; jednak dla pełnej skutecznoci powinna stanowić co najmniej 5% całej zanęty. Pobudza apetyt. Doć silnie zakwasza. Sucha i mokra - ciemnobršzowa.

 

Kolendra Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych, działa szczególnie na leszcze. Nie syci, wspomaga trawienie i pracę jelit - ma właciwoci wiatropędne. Ze względu na oddziaływanie spulchniajšce bywa wykorzystywana w mieszankach zawierajšcych mšczkę arachidowš lub biszkopt. Sucha - ciemnobršzowa, mokra - jasnobršzowa. Przedawkowanie nie wpływa ujemnie na wartoć zanęty.

 

Kminek Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych, przede wszystkim na leszcze w wodach głębokich, ale także na płocie. Ma właciwoci spulchniajšce. Nie sycšcy, pobudza apetyt i trawienie, wykazuje działanie wiatropędne i przeciwskurczowe. Bardzo poprawia przyswajanie składników trudno strawnych. Suchy zwykle bladozielony, mokry - ciemnozielony. Bez ryzyka można dodawać w dużych ilociach, do 5% składu mieszanki; wadš jest wysoka cena.

 

Koper Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych na wszystkie gatunki ryb, ale szczególnie lubiany przez płocie. Nie sycšcy; wzmaga apetyt, ma działanie wiatropędne, pobudza układ trawienny. Polepszajšc pracę jelit ułatwia przyswajanie składników ciężkich i niestrawnych, koniecznych w niektórych zanętach. Jego zawartoć nie powinna przekraczać 2-5%, jeli chcemy uniknšć przedawkowania. Można go używać często.

 

Czosnek Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, przycišgajšcych zwłaszcza leszcze. Nie sycšcy, pobudza apetyt. Jak w wypadku niemal wszystkich ostrych przypraw, dawkować trzeba bardzo ostrożnie; jedna łyżeczka do herbaty na kilogram zanęty to górna granica.

 

Banan Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Sycšcy.

 

Kozieradka Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, szczególnie na duże ryby karpiowate; również na leszcze. Niektórzy wędkarze używajš jej przede wszystkim na płocie. Zdarzajš się też bardzo dobre połowy uklei. Ma silne właciwoci zlepiajšce. Nie syci, ułatwia natomiast trawienie i przyswajanie składników tłustych i sycšcych. Można stosować w iloci nawet do 5%.

Nostrzyk Zastosowanie: Do zanęt gruntowych. Nadaje zanętom silny zapach siana, a ponadto barwi je na zielono, co często upodabnia je kolorystycznie do dna.

 

Bazylia Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Ma właciwoci spulchniajšce. Nie sycšca, ułatwia trawienie, pomaga więc przyswajać składniki tłuste i sycšce. Nie wpływa jednak znaczšco na apetyt ryb, może być w iloci do 5% dodawana do większoci mieszanek.

 

Migdał Zastosowanie: Do zanęt gruntowych, szczególnie zalecany tam, gdzie przeważajš duże ryby karpiowate. Sycšcy, ma właciwoci zlepiajšce. Jasnobršzowy gdy suchy, ciemnieje nieco po nawilżeniu. Do proszku warto dodawać aromat ułatwiajšcy trawienie.

 

Kakao Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Doć sycšcy, pobudza zarazem pracę jelit (jest doskonałym rodkiem przeczyszczajšcym). Ma właciwoci zlepiajšce. Suchy i mokry - ciemnobršzowy. Z powodu pylistoci niezbyt łatwy w użyciu. Stosować należy niezwykle oszczędnie.

 

Kurkuma (ostryż) Zastosowanie: Z powodu silnego zabarwienia (sucha - ochra, mokra - ciemna ochra) raczej do zanęt powierzchniowych, ale nadaje się także do gruntowych. Posiada właciwoci zlepiajšce. Nie syci, ale wywołuje reakcje typowe dla przypraw pobudzajšcych apetyt.

 

Miód Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych.

 

Glina Zastosowanie: W wędkarstwie nowoczesnym odchodzi się od jej używania. Utrudnia oddychanie zamulajšc skrzela ryb

 

Piasek Zastosowanie: Do zanęt gruntowych. Wskazane wypłukanie w celu pozbycia się iłów, gdyż mogłyby oddziaływać tak samo niekorzystnie jak glina.

 

Żwir Zastosowanie: Do zanęt gruntowych. Wprowadzany zamiast dawniej stosowanej gliny. Nie ma jej własnoci wišżšcych. Brak ten kompensuje się przez dodanie kleju do zanęt lub preparatu paszowego PV-1.

 

Ziemia z kretowisk Zastosowanie: Do zanęt gruntowych po przesianiu; wyłšcznie jako obcišżenie na wody stojšce lub wolno płynšce. Nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Dodawać należy do gotowej i nawilżonej wodš zanęty.

 

Cegła mielona Zastosowanie: Do zanęt gruntowych; na wody stojšce używa się samej cegły, na bieżšce - w połšczeniu z klejem do zanęt lub preparatem paszowym PV-1.

 

Mšczka korkowa Zastosowanie: Do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Nie może przekraczać 2% całoci mieszanki. Mocno pochłania zapachy, stšd używana jako ich nonik łatwy do wmieszania w zanętę. Przydatna do rozklejania ochotek zanętowych, które przechowywane w chłodni zbijajš się w tabliczkę. Gdy sš one popudrowane mšczkš korkowš rozklejajš się z łatwociš.

 

Guano Zastosowanie: Do zanęt gruntowych. Silnie je zakwasza, nie nadaje się na wszystkie wody.

 

Torf Zastosowanie: Do zanęt przede wszystkim gruntowych. Przydatny zwłaszcza na wody ciemne, gdyż przyciemnia zanętę. Tworzy chmurkę bardzo atrakcyjnš dla ryb. Torfu suchego i zmielonego używa się, podobnie jak mšczki korkowej, do rozklejania ochotek przed dodaniem do zanęty. Nawilżony wietnie nadaje się do ich przechowywania przez dłuższy czas.

Dodatki zapachowe do zanęt i przynęt

Stosowane w celu zwabienia ryb w pobliże zanęty i pobudzenia ich do intensywnego żerowania.

 

anyż            - ulubiony zapach płoci.

go?dzik       - pożšdany element mieszanek zapachowych do połowu karpi.

cynamon     -jeden z ulubionych zapachów leszczy i karpi.

kozieradka   - używana do połowu płoci w głębokich czystych wodach.

kolendra      - szczególnie lubiana przez duże leszcze.

kminek       - używany do połowu płoci w wodach bieżšcych, przyspiesza

      przemianę materii.

lawenda      - do połowu wszystkich ryb karpiowatych, szczególnie dobrze

      maskuje zapach nikotyny.

tutti - frutti   - zapach pożšdany przy sporzšdzaniu zanęt powierzchniowych

     oraz przy połowie karpi w płytkich wodach.

karmel          - do połowu leszczy i karpi w każdych warunkach.

róża i miód    - ulubione zapachy dużych karpi.

wanilia          - ulubiony zapach karpi i leszczy, skuteczny w każdych warunkach.

czosnek         -bardzo skuteczny na leszcze i płocie w wodach stojšcych.

banan i kokos - dodatki zapachowe skuteczne przy połowie ryb karpiowatych w

wodach silnie zanieczyszczonych.

koper włoski    -dodatek silnie wzmagajšcy apetyt u wszystkich ryb karpiowatych.