HISTORIA   INFORMACJE   GALERIA    LOWISKA   STAN WOD IMGW    HOROSKOP   HUMOR   STRONA GLOWNA  

PRZYGOTOWANIE RYB DO WEDZENIA przepis ZBIGNIEWA KONARSKIEGO



Zalewa:
5 litrow goracej wody
trzy-czwarte szklanki soli
10 listkow laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
Mala lyzeczka startej galki muszkatalowej
Stolowa lyzka vegety
Mala lyzeczka cukru
Wszystko wymieszac i ostudzic. (musi byc zimna)

Oczyszczone ryby wkladamy do zalewy tak, aby je przykrywala
W zalewie trzymamy w zaleznoci od wielkoci ryb.
Kilowe leszcze 5 do 6-ciu godzin.
Mniejsze stosunkowo krocej.
Wieksze ryby mozna pociac w dzwonki.

Po wyjeciu ryb z zalewy wycieramy je szmatka tak by byly suche. Druga szmatka zanurzona w oliwie jadalnej przecieramy wysuszone ryby. Teraz nawlekamy je za pomoca dlugiej igly zrobionej z nierdzewnego drutu na sznurek i umieszczamy w wedzarce. Ryby nawlekamy w okolicach kregoslupa.

Wedzimy okolo 4 godziny.